Mateřská škola Jablůnka
MŠ Jablůnka okres Vsetín,
příspěvková organizace
Vytisknout

Recepty

POMAZÁNKY

Celerová

  • 100 g jemně nastrouhaného celeru, 50 g cibulky, 100 g mleté šunky,100 g taveného sýra vyšleháme s pomazánkovým máslem. Dochutíme solí a pažitkou.

Pomazánka z krabích tyčinek

  • 250 g krabích tyčinek uvařených nad parou a jemně nasekaných, 50 g cibulky, 10 g čerstvé petrželky vyšleháme s pomazánkovým máslem.Dochutíme špetkou soli.

Vajíčková

  • 150 g másla, 3 ks vejce na tvrdo uvařených a nastrouhaných vyšleháme do pěny. Dochutíme hořčicí, solí a čerstvou pažitkou. Pro lepší vyšlehání přidáme 3 polévkové lžíce horkého mléka.

Cizrnová / z červené čočky/

  • 100 g cizrny / čočky/ uvaříme do měkka a pomeleme na masovém strojku.Přidáme 200 g másla / rama, perla/, 1-2 stroužky prolisovaného česneku a vyšleháme. Dochutíme hořčicí a solí. Na tmavém chlebě zdobíme proužky na jemno nakrájeným pórkem.

Sardinková / z tuňáka/

  • 1 krabička sardinek ve vlastní šťávě / tuňáka /, 150 g másla / rama, perla /50 g cibulky, vyšleháme do pěny. Dochutíme solí, hořčicí a čerstvou pažitkou.

Vitamínová

  • 100 g másla, 150 g tvarohu / z farmy /, vyšleháme do pěny, přidáme trošku nastrouhané mrkvičky, jablko a dochutíme citronovou šťávou, špetkou soli a mletého cukru. Mažeme na bílou veku nebo rohlík.

Ementálská s vejci a pažitkou

  • 150 g rama, 120 g ementál jemně nastrouhaný, 50 g mletá šunka, 2 ks vejce, 2 lžíce mléka vyšleháme.Dochutíme solí a pažitkou.

Tvarohová s medem

  • 100 g másla, 250 g tvaroh, 100 g ředkvičky, pažitka, mléko,sůl. Vyšleháme.

Pórková pomazánka

  • 25 g cizrny uvaříme do měkka, zchladíme a rozmixujeme.100 g čerstvého pórku podusíme velmi krátce na másle a vychladíme. l ks vejce uvařeného na tvrdo nakrájíme na kostičky. Všechny ingredience smícháme se zakysanou smetanou, dochutíme solí a čerstvou pažitkou.

Brokolicová pomazánka

  • 100 g brokolice / nejlépe čerstvá /mírně povaříme a necháme zchladit.30 g cizrny uvaříme a rozmixujeme, nebo pomeleme na masovém strojku. Přidáme 50 g tvarohu, 50 g másla, sůl, česnek podle chuti a zamícháme. Pro barevnou pestrost zdobíme plátky rajčat nebo červené papriky.

Pomazánka z červené čočky se šunkou

  • 80 g červené čočky uvaříme hodně do měkka. Přidáme 20 g jemně nakrájené šunky, 10 g sterilovaného okurku nastrouhaného, 50 g pomazánkového másla, česnek, sůl. Utřeme do hladka a mažeme na celozrnné pečivo.

Čokoládová pochoutka z cizrny

  • 70 g cizrny uvaříme a rozmixujeme. Ve šlehačce rozpustíme 30 g hořké čokolády a spolu s cizrnou vyšleháme do hladka. Pokud je krém hodně hustý , přidáme šlehačku. Mažeme na bílé pečivo a můžeme posypat oříšky, mandlemi, barevnou rýží a nebo doplnit ovocem.

VLOČKOVÍ SNĚHULÁČCI

V rámci akce Sněhuláci pro Afriku jsme ve školce pekli Vločkové sněhuláky.

Jako základ jsme použili těsto na Koláčky s ovesnými vločkami:

  • 8 dkg Hery, 1 vejce a 8 dkg mletého cukru – umícháme, přidáme – 10 dkg hladké mouky 00, 8 dkg ovesných vloček, trošku prášku do pečiva a trochu mletých oříšků nebo kokosu. Z těsta tvoříme kuličky, na plechu uděláme do kuličky důlek, dáme marmeládu a oříšek. Zvolna upečeme.
  • Pro tvorbu sněhuláčků jsme si těsto upravili tak, že jsme nahradili polovinu mouky různými semínky (sezam, slunečnice, dýně…) a pšeničnými klíčky. Z těsta jsme tvořili různě velké kuličky, ty jsme rozmáčkli a vždy 3 placičky jsme spojili, místo knoflíků jsme vlepili dýňová semínka a po upečení dozdobili lentilkami.

RECEPTY Z DÝNĚ

Dýňový kompot

  • 3 kg čisté dýně, 75 dkg cukru, 1,5 l vody, 3 lžíčky kyseliny citronové, ananasový sirup, skořice, hřebíček.
  • Dýni nakrájíme na kostičky, přidáme ostatní ingredience a necháme 2 hodiny stát.
  • Potom uvaříme do měkka a dochutíme ananasovým sirupem.

 Dýňová polévka

  • Na cibulový základ přidáme česnek, na kostky nakrájenou dýni, orestujeme a zalejeme vývarem z masa. Osolíme, přidáme citronovou šťávu a uvaříme do měkka. Rozmixujeme  a dochutíme solí a pepřem. Nakonec přidáme šlehačku.

Tip:

  • do polévky můžeme přidat i zázvor
  • jako vložka do polévky se výborně hodí opražená dýňová semínka

Dýňový moučník

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • ½ hrnku kokosu
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 malá lžíčka sody
  • 4 vejce
  • 12 lžíc oleje
  • 2 hrnky nastrouhané dýně
  • Všechny ingredience smícháme  a pomalu ve střední troubě upečeme.
  • Po upečení moučník potřeme pikantním / nejlépe domácím dýňovým/ džemem a posypeme kokosem.

Škola

Rychlý kontakt

Adresa:
Mateřská škola Jablůnka
Na Láni č. 503
756 23 Jablůnka

Tel.:

  • ředitelka MŠ: 571 452 298
  • vedoucí školní jídelny: 720 077 297
  • třída ,,Žlutá jablíčka": 720 077 367
  • třída ,,Červená jablíčka": 725 937 968
  • třída ,,Zelená jablíčka": 725 999 835

E-mail MŠ:
msjablunka@seznam.cz

msjablunka.sj@seznam.cz

Kalendář

Po Út St Čt So Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8
1
9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21
1
22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Fotogalerie

Náhodný výběr z galerie